European Chemicals Agency – ECHA listar regelbundet konsumentprodukter som visat sig innehålla verkligt skadliga ämnen i doser långt över lagliga gränsvärden. Det rör sig bland annat om hormonstörande, cancerogena, miljöfarliga och reproduktionsstörande substanser som räknas som SVHC:s (substances of very high concern).
När jag gick in och bläddrade bland aktuella förbud som lagts upp på deras Facebooksida kände jag igen en hel del prylar som jag sett i svenska butiker eller märken som jag vet säljs i Sverige. Framförallt handlade det om leksaker, men även smycken, lädervaror och rostfritt. Kolla in bilderna nedan och försäkra dig om att ingenting av detta finns i ditt liv.
ECHA samarbetar med myndigheter i samtliga EUs medlemsländer samt i Lichtenstein, Norge och på Island.
Vill du veta mer?
Läs boken Den onda badankan: ditt barn och de osynliga gifterna. Följ också ECHA på Facebook för fortsatta uppdateringar av samma slag.
Hej! Jag har precis hittat din blogg och tycker att du skriver bra och intressant om ämnen som engagerar mig starkt. Vi försöker att köpa endast det absolut mest nödvändiga och köper allt vi kan begagnat. Men det är ändå svårt. Det är så mycket förpackningar och jag blir verkligen uppgiven när jag läser sådana här listor. Visst, det är jättebra att myndigheter testar och stoppar farliga produkter men det känns också som att de jobbar i sådan motvind, hela tiden är det nya ämnen som producenterna stoppar i produkterna. Svårt också att förklara för mor- och farföräldrar varför vi inte vill att de köper plastleksaker eller träleksaker med okända färger och lack, eller okontrollerade metallgrejer som läcker tungmetaller och allergiframkallande ämnen. Hursomhelst, tack för ditt jobb med bloggen och kämpa på!
Tack snälla för din kommentar. Håller med om att det är svårt och många gånger som att kämpa i motvind. Nya ämnen går mycket fortare att ta fram än den tid och de resurser som krävs för att något ämne ska förbjudas. Ibland känns det som om kottar och stenar är det enda säkra leksakerna. Och varför inte? 😉