Om jag säger kemikaliebantning och avfallsminimering kanske strumpbyxor inte är det allra första du tänker på. Men faktum är att det är nog vad du borde.

Nylonstrumpbyxor är nämligen en av våra allra största förbrukningsvaror. De är designade för att användas en gång och sedan slängas, för att på så sätt elda på själva strumpbyxindustrin. Därmed har den också kunnat bli gigantisk: varje år tillverkas två miljarder (!) nylonstrumpbyxor i världen till ett värde som uppskattas till 25,9 miljarder dollar.

Produktionen av nylonstrumpbyxor, som för övrigt är en petroleumprodukt, använder fossila icke-förnybara bränslen och kräver en stor mängd energi och vatten. Det gör att strumpbyxtillverkning också är oerhört miljöförstörande.

Svenskar först i världen med miljövänliga strumpbyxor

nadja_linn3-2-e1440401618785

Swedish Stockings är världens första miljövänliga strumpbyxmärke med genomgående gröna lösningar i material- och tillverkningsprocesser.
– Vårt mål är att influera och förändra hela strumpbyxindustrin, säger Nadja Forsberg, den ena av märkets grundare.

Allting började med dokumentären The Light Bulb Conspiracy som hon såg tillsammans med Linn Frisinger, medgrundaren av Swedish Stockings. Duon reagerade starkt på att produkter designas för att åldras snabbt i syfte att upprätthålla och öka konsumtionen i samhället, och nylonstrumpbyxor togs upp som ett exempel. En produkt som på 60-talet ansågs tillhöra ett lyxsegment och som då lagades hos skräddaren om de gick sönder, men som nu har förvandlats till ett slit och släng-plagg.

– Det gjorde oss angelägna om att skapa en mer hållbar lösning, vilket blev startskottet för Swedish Stockings, berättar Nadja Forsberg. Vi tror att världen behöver influeras av mer innovativa och miljövänliga produkter.

Därför är Swedish Stockings strumpbyxor tillverkade av återvunnen nylon. Fabriken i Italien, vilken också drivs av en kombination mellan solceller och grön el, är certifierad enligt ISO 18001 + 14001 samt Oeko Tex 100. Dessutom är den Zero Waste, det vill säga genererar inte något avfall. Allt vatten som används vid färgningsprocesserna renas också innan det går tillbaka i marken igen.

Framtidens strumpbyxtillverkning: ett slutet kretslopp

Swedish Stockings säger sig konsekvent söka efter ett allt renare sätt att producera sina strumpbyxor på, städa upp strumpbyxindustrin och själva vara ett bättre alternativ. De vill också återskapa känslan av lyx som omgav svunna tiders högkvalitativa strumpbyxor genom att designa med hållbarhet och passform i fokus.

Linn och Nadja ser en framtid inom strumpbyxtillverkningen där nylonstrumpbyxor tillverkas i ett slutet kretslopp. De vill kunna tillverka nya strumpbyxor av återvunna. Men tyvärr klarar inte tekniken av att skilja polyamid (nylon) från elastan (materialet som gör strumporna töjbara) ännu, så Swedish Stockings använder istället en biprodukt från annan nylontillverkning till sina strumpor.

Enkelt förklarat så smälts överskott från nylontillverkning ner och de rena fibrerna återskapas till garn. På detta sätt tar man en genväg i tillverkningsprocessen, vilket innebär att energimängden som krävs för den totala produktionen minskar med hela 87,6 procent jämfört med sedvanlig nylonstrumpbyxtillverkning. Även den mängd vatten som går åt minskar. Faktiskt så mycket som 18 kubikmeter per ton garn.

strumpbyxor.jpeg

Återvinn dina strumpbyxor hos Swedish Stockings

För att driva på utvecklingen ytterligare har Swedish Stockings-grundarna öppnat ett återvinningsprogram som går ut på att vem som helst kan återvinna sina nylonstrumpbyxor, oavsett märke, via deras recycling club. Strumporna mals där ner till utfyllnadsmaterial i glasfibertankar, istället för att kastas i soporna och landa som icke nedbrytbart avfall på soptippar världen över.

– Återvinning är måhända inte glamoröst, säger Swedish Stockings själva, men det är en miljömässigt oerhört viktig handling. 

Deras strumpor däremot, är raka motsatsen till det oglamorösa. De andas sex appeal och exklusivitet. Den nya tidens ekonörd nöjer sig nämligen inte med mindre än att vara både chic och elegant och kräver sina plagg därefter.

Swedish Stockings säljs online, bland annat hos Twilfit och Hildur.