DET HÄR INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM I FORM AV PRODUKTER SOM GÅR ATT KÖPA PÅ BODYSTORE.SE.

Är du liksom jag trött på vanliga läppstift och lipgloss som både torkar ut läpparna och är fyllda med allehanda konstiga kemikalier vars namn inte känns helt bra i magen?

Nu behöver du inte köpa ditt lipgloss i affären längre. I det här inlägget får du lära dig hur du själv sätter färg på din hemmagjorda läppsalva och helt naturligt piggar upp både vinterbleka och sommarmjuka läppar.

Jag har tidigare skrivit om hur jag insåg att jag satt fast i ett gravt lipsylberoende där jag smort restprodukter från råoljeindustrin på läpparna i över 25 års tid, och därför beslutade mig för att istället börja göra mitt eget giftfria läppbalsam. Det här är en något modifierad variant av samma recept, men med tillsatt lanolin och rödbetspulver för färg.

Det kanske verkar som om lipglosset får en väldigt stark och mörk färg, men faktum är att när den kommer på läpparna så dämpas nyansen betydligt och ser istället helt naturlig ut.

Satsen vi rör ihop räcker till cirka 75 ml, vilket är ungefär tre små glasburkar. Även om du är ceratmissbrukare räcker det ändå gott och väl ett halvår.

Ingredienser

1,5 msk ekologisk olja, till exempel jojoba, oliv eller mandel.
1 msk bivax (gärna i flingform)
2 msk kokosolja
1 msk lanolin
1/2 msk rödbetspulver

Gör ditt färgade lipgloss så här

Smält bivaxet, lanolinet och kokosoljan i micron eller i vattenbad på spisen. Håll koll så du stänger av direkt när det har smält. Du vill inte att det ska koka eller bli bränt. Blanda slutligen i den grundolja som du valt (oliv-, mandel- eller jojobaolja) samt rödbetspulvret.

Rör om kontinuerligt så att inte rödbetspulvret sjunker till botten. När ceratet börjar bli mer fast ser du till att röra runt ordentligt en sista gång för att rödbetspigmentet verkligen ska blandas in i smeten.

Fyll sedan dina glasburkar med smeten. Låt svalna i kylskåpet tills ceratet har stelnat. Direkt från kylskåpet är ceratet väldigt hårt men det mjuknar i rumstemperatur.

Tycker du att det blev för hårt eller för mjukt? Tillsätt antingen mer olja eller mer bivax. Det är inga problem att smälta ner alltihop igen och göra om. Håll på tills du är nöjd med konsistensen!

Förvara oöppnade burkar i kylskåpet för längre hållbarhet.

Här hittar du ingredienserna

lanolin