Det här med hur och vad man återvinner är inte alltid enkelt. Generellt så säger återvinningsföretagen och kommunerna att man ska sortera sin återvinning efter det material som det huvudsakligen består av. Det innebär till exempel att ett mjölkpaket ska läggas bland kartonger, även fast plastöppningen sitter kvar. Jag vet inte vad som händer på pappersåtervinningsstationen, men jag gissar (hoppas) att det finns något bra sätt att skilja materialen åt.

När det inte går att skilja plast från papper

Om man läser på förpackningarna så brukar det stå vad de ska sorteras som. Något som dock har gjort mig extremt fundersam är det faktum att Arla säger att bregott-lådan ska sorteras som papper/kartong.

Alla ni som har tömt ett bregott-paket vet att lådan som smöret ligger i är av plast och att utsidan är försedd med en limmad kartong. I min värld är förpackningen merparten tillverkad av plast och borde därför läggas i plaståtervinningen, men Arla hävdar alltså att så inte är fallet.

smorinterior

Varför? Jag har ringt Arlas konsumenttjänst för att försöka förstå varför lådan ska i pappersåtervinningen, men ännu inte lyckats pricka in deras (lite snäva) öppettider.

Bordsmargarin utan plastförpackning

Återvinningsproblematiken kring bregott-lådan har gjort mig extremt frustrerad. Så frustrerad att jag började fundera på hur jag för att slippa handskas med det här dilemmat istället skulle kunna få tag i förpackningsminimerat bordsmargarin.

En variant vore förstås att börja använda vanligt smör till mackorna. Det är jag uppväxt med, men det kräver planering så till vida att du måste ställa ut smöret 20-30 minuter innan du ska bre för att det ska mjukna. Jag insåg snabbt att det inte skulle fungera särskilt bra under den stressiga morgonrushen som ofta uppstår hemma hos oss.

Lösningen blev därför ytterligare en hemmamixad produkt. Det visade sig att hemmagjort bredbart smör inte alls var särskilt svårt att göra och att jag därmed radikalt kunde minska mitt bordsmargarins-avfall.

Avfallsminimerat bredbart smör

  • 250 gram smör
  • 1 dl rapsolja (eller olivolja, och då får smöret olivsmak)
  • 2 nypor havssalt

Gör så här:

  1. Vispa rumsvarmt smör och olja med hjälp av elvispen.
  2. Tillsätt salt.
  3. Vispa lite till, så att smöret blir till en jämn smet.
  4. Fyll på glasburk och förvara som vanligt i kylskåp.

Det blir ingen jättebesparing i pengar att tillverka eget bredbart smör kontra att köpa bordsmargarin typ bregott i affären. Jag köpte dock smör när det var extrapris och stoppade in ett extra paket i frysen för framtida smörtillverkning. Smör går att frysa i cirka tre månader.

Den stora vinsten blir förpackningsminimeringen och möjligheten att helt eliminera plast från vår smörförbrukning. Pappret kring smöret sorteras som papper och rapsolja finns på glasflaska. Salt är enkelt att köpa i kartong, och vatten, ja det finns ju i kranen.


Photo credit: https://relishingit.com

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.