Inför barnets och min resa till Mallorca googlade jag en del på sopsituationen där eftersom jag hade ambitionen att försöka genomföra en så avfallsminimerad semester som möjligt. Se hur det gick här: Jag åkte på semester och tog med alla mina sopor hem. Kolla in videon som visar hur mycket det blev.

61 % av spanjorernas skräp skickas till soptippen.

Bilden ovan är från en sopstrejk i Sevilla 2013 och det var förstås inte ett sådant normalläge jag förväntade mig. Dock ville jag veta hur materialåtervinningen fungerade och vart de sopor man slänger i Spanien faktiskt tar vägen.

På sopor.nu kan jag utläsa att spanjorerna skapar ungefär lika mycket avfall per person och år som vi svenskar, ungefär 450 kilo.

sopor_sverige-spanien.jpg

Dock går 61 procent av spanjorernas avfall till deponi, det vill säga direkt till soptippen. Några få procent bränns (8 procent), men jag vet inte om det sker i anläggningar som omvandlar avfallet till el eller biobränsle. 21 procent av spanjorernas avfall materialåtervinns och 10 procent komposteras.

I Sverige bränns och energiutvinns ungefär hälften av avfallet, 35 procent materialåtervinns och 15 procent komposteras. Siffrorna är från 2013.

Webbsida hjälper dig att återvinna på Balearerna.

Webbplatsen dondelotiro.com har för avsikt att förändra spanjorernas attityd till avfallshantering och göra det enklare för gemene man att materialåtervinna inom ögruppen Balearerna, där Mallorca, Menorca, Ibiza och en rad mindre öar ingår.

Donde lo tiro? betyder Var kan jag kasta det? på spanska och har en sökfunktion (på flera språk) där du skriver in vilket material du vill återvinna och sedan adressen där du befinner dig. Du får därefter upp en karta som visar närmaste återvinningsställe eller inrättning som tar emot just denna typ av avfall. Skriver du in till exempel böcker är det sannolikt att du förutom pappersåtervinning även får upp välgörenhetsorganisationer som tar emot gåvor.

Jag har testat funktionen och den funkar grymt bra faktiskt. Mer än 23 000 avfalls- eller välgörenhetsanläggningar som tar emot över 45 olika typer av avfall finns representerade i applikationen.

Så här fungerar materialåtervinningen på Mallorca.

Även om återvinningskärl är ett frekvent inslag i gatubilden på Mallorca, så sorteras materialen annorlunda i behållarna än vi är vana vid i Sverige.

IMG_9979

IMG_9982

Grön tunna

Glasflaskor och glasburkar av olika slag.

Blå tunna

Kartong, papper och tidningar. (Pappersservetter läggs i hushållsavfallet).

Gul tunna

Plastflaskor och plastbehållare, metallförpackningar, och den typ av kartongtetror som är fodrade med en tunn hinna av plast och som innehåller olika typer av vätskor, till exempel mjölk, juice, soppa eller vin. Här är det skillnad från Sverige. I Sverige kan vi separera materialen i en tetra och de ska därför läggas bland kartongåtervinningen eftersom tetran innehåller mest papper. Men så funkar det uppenbarligen inte i Spanien. Bra att veta alltså.

Blått högt insamlingskärl

Precis som i Sverige går det att skänka textilier till välgörenhet via stora insamlingskärl. Du hittar oftast dessa behållare på samma ställe som annan typ av återvinning.

IMG_9988

Så här osnyggt kan det också se ut:

atervinning_mallorca

Har du grovsopor? Ställ ut dem på gatan.

Grovsopor är tydligen helt okej att ställa ut på gatan i Spanien. I alla fall under vissa dagar och tider. IMG_9981Vi såg både dubbelsängar, stolar och bokhyllor uppställda vid återvinningsstationerna, mitt bland parkerade bilar och uteserveringar.

Elektronik, vitvaror, kemikalier, färg, tegelstenar och sanitetsporslin får man dock hitta ett annat sätt att bli av med. Slarvar man med det kommer någon typ av återvinningspolis och bötfäller en med mellan 30 och 900 euro. Så ordning och reda är det trots det synbara kaoset.

Bra att veta om. 

Visste du att The Cleaner Earth Project har en lista på hur man säger nej tack till plastpåsar på en mängd språk? Jättebra, jag har haft stor personlig nytta av den. Kolla in listan här. På spanska säger man Sin bolsa de plástico, por favor, men det kan vara bra att kunna på andra språk också, beroende på vart man ska resa.