Enligt ayurveda-medicinen så mår man allra bäst av att äta mat som växer naturligt i ens närområde. Delvis på grund av man då kan tillgodogöra sig det högre näringsvärdet i livsmedel som nyligen har skördats, men också därför att ens kropp är i samklang med den natur och det klimat man lever i. Detta hade jag i bakhuvudet när jag klickade hem en påse chaga-pulver, eller “odödlighetens svamp” som det också kallas. Chaga är nämligen inget annat än det sibiriska namnet på svampen Sprängticka som växer på björkstammar i norra Europa, norra USA, Kanada och Ryssland.

chaga

8 hälsofördelar med Chaga

Sprängticka/Chaga tillhör det vi brukar kalla för superfoods eftersom den är packad med ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och exceptionellt mycket antioxidanter.

Svampen växer som en parasit på björkstammen och sprider sig långsamt inifrån och ut under under 15-30 år. Under den här tiden samlar den sakta upp all näring från björken och frodas på trädets bekostnad. Det är också är anledningen till att chaga-pulvret är så pass näringsrikt.

Andelen antioxidanter per 100 gram livsmedel mäts i ett värde som kallas ORAC, Oxygen Radical Absorbance Capacity. Ju högre värde desto starkare är ämnet. Sprängtickan uppnår ett mycket högt ORAC-resultat på mellan 60.000-360.000, vilket gör den till tidernas hälsosvamp och ett intressant forskningsobjekt runt om i världen. (ORAC för andra superfoods som blåbär och kakao är är 9 000 respektive 30 000).

Svampen är

  1. antibakteriell
  2. antifungal, anticandida, antiviral
  3. antiåldrande
  4. balanserar immunförsvaret
  5. balanserar blodsockernivån
  6. dämpar inflammation
  7. gynnsam för levern och matsmältningen
  8. motverkar allergi och astma

Studier i Finland och Ryssland har också visat att sprängticka gav positiv effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, men också hypertoni, diabetes och psoriasis. Svampen har till och med setts dämpa HIV-symptom.

Så tillreder du Chaga

Sprängticka kan du skörda själv och koka (men du måste fråga den som äger trädet om lov eftersom den inte omfattas av allemansrätten) eller köpa i pulverform.

Pulvret blandas med fördel i varmt vatten och du dricker det sedan som te. Det sägs att Chaga smakar sött med drag av vanilj, men den smakupplevelsen har inte jag haft. Jag tycker snarare att svampen påminner om den lite beska smaken hos vanligt svart te. Personligen tyckte jag inte att det var någon höjdare att dricka det så, enbart utblandat med varmt vatten. Så istället har jag börjat röra ner en tesked Chaga-pulver i kaffet varje morgon och därefter fylla upp koppen med havremjölk.

Läs också: Förpackningsfri mjölk till minipris. Gör den själv med bara tre ingredienser.

På nätet finns många andra recept. Chaga-pulver tillsammans med kakao lär vara gott, och att krydda Chagan med kanel, muskot, gurkmeja och blanda med manukahonung och mandelmjölk ska vara extremt effektivt för att driva en förkylning på flykten. En tesked Chaga-pulver i smoothien eller yoghurten blir också en näringsrik bas.

Chaga och zero waste

chagaVisserligen är Sprängticka ovanligt – bara 1 av 5 000 björkar bär på parasiten – men den är inte omöjlig att få syn på om man regelbundet vistas i skog och mark.

Att gå ut och skörda sina egna antioxidanter är verkligen den ultimata Zero Waste-upplevelsen, men för dig som inte har tid eller möjlighet kan du köpa Chaga i lågavfalls-förpackningar, det vill säga återvinningsbara förslutna papperspåsar.

Det Chaga-pulver som jag äter just nu är ekologiskt och kommer från Vitaprana. Jag gillar Vitapranas produkter därför att de är fria från tillsatt socker och syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen, men också för att de för de mesta är ganska prisvärda. De flesta Vitaprana-produkter är även fria från soja, gluten och laktos, vilket gör dem tillgängliga för de flesta.

Har du testat Chaga-pulver? Dela gärna med dig av ditt bästa recept!