Jag har varit den värsta lipsylmissbrukaren jag själv någonsin har mött. Ingen har överträffat mitt beroende av att kleta mjukgörare på läpparna i tid och otid. Jag har sovit med det under kudden, haft det med mig ÖVERALLT och varit tvungen att lämna tillställningar för att åka och köpa ett nytt om jag råkat tappa det.

Jag kan nog lätt säga att jag förbrukade ett lipsyl i veckan under mer än 25 års tid. Bra för tillverkaren, mindre bra för mig.

Fram tills ganska nyligen tänkte jag inte på att det kunde vara något konstigt med det som såldes i mataffären eller på apoteket. Jag litade naivt nog på att det fanns några slags lagar som skyddade en från gifter i kommersiella produkter.

Ditt cerat = en restprodukt från råoljeindustrin

Lipsyl och andra vanliga läppcerat som säljs i kiosker och på apotek innehåller till största delen paraffin/vaselin. Det i sig är en avfallsprodukt från när petroleumeter, bensin och fotogen destilleras bort ur mineralolja. (Mineraloljan har dock ingenting med livsnödvändiga mineraler att göra). Det går inte att använda mineraloljan i dess naturliga form så den måste genomgå en rad olika kemiska processer där det bildas ämnen som används till att tillverka plast, lösningsmedel, emulgeringsmedel och tyger men även propan, gasol, motorbensin, fotogen och asfalt.

Ofta helt ovetande om det, smörjer vi alltså dagligen in läpparna med rester från råoljeindustrin.

Det farliga vaselinet

Som om det inte räckte med att vaselin/paraffin är en onaturlig ingrediens, så är det även så att kroppen inte kan bryta ner det. Hamnar det i kroppen, till exempel genom hudsprickor och småsår, så kan det skapa olika sorters åkommor som till exempel svulster i bindväven. Kort sagt så är paraffin ett ämne som inte borde vara i närheten av någons kropp överhuvudtaget.

Varför används då paraffin och vaselin i hudvård? Det främsta skälet är att det är billigt men ämnet har även en uppmjukande och skyddande effekt mot vatten och kemikalier. Visst kan läpparna kännas mjukare ett tag, men sedan blir det tvärtom. Läpparna blir bara torrare ju mer cerat vi använder.

Jag är lipsylmissbrukare. Vad kan jag göra?

  1. Släng allt som det står paraffin, vaselin, paraffinum liquidum eller liknande på!
  2. Hitta ett cerat som baseras på bivax, sheasmör eller vegetabiliska oljor. I stycket nedan hittar du en lista på cerat med naturliga huvudingredienser som går att köpa på nätet. Går du till din lokala hälsokostbutik kan de säkert också hjälpa dig att hitta ett cerat utan paraffin/vaselin.
  3. Är du storkonsument av cerat och dessutom har någon halvtimme över ibland, skulle jag rekommendera dig att göra ditt eget läppbalsam. Klicka här för mitt recept på hemmagjort cerat.

Naturliga cerat – vilka är alternativen?

lappbalsam-shea-butter-eko-4-gram-urtekram_1

Burt’s Bees Pomegranate Lip Balm

Nuxe Bio Beauté Cold Cream 8hr High-Nutrition Lip Stick

Urtekram Shea Butter eko

BiOliv läppsalva

Weleda Everon Lip Balm

EcoCosmetics läppbalsam

 

Photo credit: Lips via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.