Jag har skrivit tidigare om hur jag avplastade barnrummet. Sedan dess har jag även gjort en ansträngning i köket.
Jag tycker man ska börja där det gör mest nytta. Low hanging fruits, som man säger. Därför har jag satt ihop en 8-punktslista som är rangordnad efter vad som gjorde störst skillnad i vårt kök.
- Teflonpannan har bytts ut mot en i gjutjärn. Bra på flera sätt. Du har väl sett en några år gammal teflonpanna. Teflonet är liksom avskavt. Gissa vart det tagit vägen? Jo, in i din mat, in i din kropp. Usch och fy! Med en gjutjärnspanna får du in naturligt järn i maten istället. Plus att det är ekonomiskt. Gjutjärnet räcker hela din livstid och dina barn eller någon avlägsen släkting kan ärva pannan när du dör. Själv hittade jag en stor och en liten gjutjärnsstekpanna på loppis för 25 kronor styck. Efter rengöring och infettning är de som nya.
- De flesta plastredskap har bytts ut till trä eller rostfritt. Har bara någon äggpickare kvar i plast, men tar gärna emot tips på var jag kan hitta en sådan i metall istället.
- Plastnappflaskorna har bytts ut till varianter i glas samt i 18/8-stål och napparna till flaskorna är numera av silikon eller naturgummi. Att köra en vällingflaska i plast i micron är att riktigt be om att barnet ska få i sig otäcka kemikalier. Jag skulle kunna tänka mig att ge barnen kall dryck i en plastflaska i nödfall, men aldrig varm dryck. Värmen gör att plasten släpper ifrån sig allt det där som inte är bra. För att inte flaskorna ska gå sönder när barnen bollar runt med dem har jag silikonskydd på dem. De flesta glasflasketillverkare har sådana i sitt sortiment.
- Vattenflaskor i plast har ersatts med några i 18/8-stål. Numera har alla familjemedlemmar var sin i varsin färg. Bra, smidigt och hållbart. Klean Kanteen har många fina färger och storlekar och där kan man till samma flaska byta ut korkarna så att samma flaska kan bli både sippy cup, sportflaska eller med stor kork. Suveränt och kostnadseffektivt. Våra bebisars sippy cups kommer följa med dem på förskoleutflykterna senare, men då med sportkork istället.
- Gamla glasslådor som använts till matlådor och infrysning av mat har bytts ut till varianter i glas från Ikea. Dock med plastlock, men locken kommer åtminstone inte i direktkontakt med maten. Jag har också samlat några större glasburkar, typ från rödbetor eller inlagd gurka. Dessa är också jättebra att förvara mat i. Du behöver alltså inte köpa särskilda matlådor till allt, utan använda det som du redan har. Små barnmatsburkar i glas förvarar jag typ snacks i form av morotsstavar i. Perfekt att ställa fram på bordet för barnen att knapra på medan middagen lagas.
- Plastfolie kring till exempel ost har bytts ut mot egengjorda bivaxdukar. Stora glasburkar funkar också. Det går till exempel att lägga en bit ost i en sådan eller att förvara smörgåsmaten i en.
- På utflykter tar vi med oss emaljmuggar och muggar i rostfritt samt porslinstallrikar och vanliga bestick. Vi har billiga porslinstallrikar från Ikea för ändamålet, men än har faktiskt ingenting gått sönder.
- Frukt och grönsaker som barnen har med till mellis i skolan slår jag in i en tygservett istället för att lägga i en plastpåse. Lauren från Trash is for Tossers visar hur man gör i videon nedan.
[youtube
Photo credit: Basement Pantry via photopin (license)