Sommarlovet är slut och de flesta semestrar är officiellt över. Dags att preppa för höstens utmaningar, organisera sig inför ett nytt läsår och samla ihop utspridda krafter för att orka när vardagen kallar.

För många är det tradition att införskaffa en ny almanacka eller en penna som ligger skönt i handen den här tiden på året. Och det gör du klimatsmart såklart!

Kolla in prylarna som både du själv och planeten blir glada över, och som hjälper dig att leva mer hållbart på jobbet.

 

 1. Med en clipboard kan du återanvända baksidan på gamla räkningar eller bankbesked. Vik ett A4 på mitten med den oprintade sidan utåt, kläm fast och använd som anteckningsblock. Hjälper dig att minska din totala förbrukning av papper. Perfekt på jobbet om du har en chef eller kollega som älskar att printa och dela ut onödiga kopior.
 2. Kulspetspenna för påfyllnadspatroner från svenska Ballograf designades redan i början av 60-talet. Livstidsgaranti på klickfunktionen gör den till en evig trotjänare. Dessutom kan du fylla på med bläckpatroner istället för att behöva kasta hela pennan.
 3. Snygg linjal i mässing som håller hela ditt liv. Varken du eller dina barnbarn behöver köpa en ny linjal så länge ni lever. Den har dessutom en praktisk konverteringstabell för olika mått på baksidan.
 4. Zero Waste Home är namnet på bloggen som fransk-amerikanskan Bea startade för att dokumentera familjens väg till en livsstil utan skräp. Bloggen blev en hit, rörelsen spreds över världen och Bea skrev en handbok i konsten att leva utan skräp där hon tar upp alla aspekter av livet. Läs den!
 5. Bli ditt eget elkraftverk! En powerbank som laddas med hjälp av solceller är ett smart sätt att förse mobilen och paddan med ström. Schysst mot både plånbok och miljö.
 6. Även en pytteliten aloe behöver härbärgeras någonstans under inomhussäsongen. Dessutom är växter grymma på att eliminera gifter ur inomhusluften. Inte precis en nödvändig pryl, men fint är det att ställa ett miniväxthus på skrivbordet.
 7. En datorväska i läder är inte gratis men håller i gengäld hela livet. Ger cred-poäng på möten och tågstationer.

 

 1. Håll koll på dagarna med en evighetskalender. Dag efter dag, år efter år visar den rätt datum. Helt utan batterier eller strömkälla, men med krav på viss handkraft. Plus att den ser bra ut.
 2. Jag rensade nyligen ut min överfyllda bokhylla i sann KonMari-anda och insåg plötsligt att de (få) böcker som fanns kvar behövde bokstöd. Jag hade ett antal i min ägo som åkte fram och som duger. Dock inte lika snygga som Skultunas laserskurna bokstöd i mässing. Jag kommer inte att köpa, men jag beundrar dem definitivt på avstånd.
 3. Ytterligare en linjal i mässing för den som behöver eller vill ha koll på vinklar och vrår. Så länge man slipper få spetsen i ögat, skulle jag tro är den är ungefär den vackraste linjal som går att uppbringa. Kärlek vid första ögonkastet.
 4. Rejäl sax + plastfritt handtag = eftertraktad kombo. Vill ha men måste först slita ut mina plastsaxar innan det blir aktuellt.
 5. Det tejpas så in i bängen mycket hemma hos oss. På tejpsidan är vi absolut inte zero waste. Och det är framförallt en liten människa i mitt hushåll som tycker att tejp är “the shit”. Med en sådan här snygg hållare skulle tejpen nästan kunna stå framme. Tyngden gör dessutom att den står pall själva avrivningsmomentet utan någon extra hjälpande hand.
 6. Pallen! Tänk att få ställa kaffekoppen på den här och sätta sig med laptopen i knät? Absolut inget standardiserat arbetsplatstillbehör, men Gud så snyggt. Och klimatsmart dessutom i återvunnet trä.

mått

 


Photo credit: Ferryhill, Scotland via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.