Visste du att varje träd skapar syre som räcker till ungefär tre människor? Och syret som trädet producerar skyddar också jorden mot ytterligare global uppvärmning.
Betänk därefter att papper görs av träd. Och vi konsumerar sjuka mängder papper som långt ifrån återvinns till fullo utan som till stor del hamnar på soptippen eller eldas upp. Inte för att jag på något sätt föredrar plast, men jag fick nyss veta att för att tillverka papper krävs dubbelt så mycket energi som att tillverka en plastpåse. Helt galet!
Vidare: 42 % av all skogsskövling på jorden går till papperstillverkning.
Träden som vi behöver för att andas frisk luft och för att skydda vår planet används alltså istället till reklamen i din brevlåda, till de där extra kopiorna du printade ut till mötet ifall att någon hade glömt att titta på presentationen du skickat ut, till din dagstidning som du ändå inte hinner läsa och till de onödiga emballagen i matvarubutiken.
Här ska du få en faktarysare: för att trycka en (1!) söndagsupplaga av New York Times går det åt 75 000 träd. Hörde du? 75 000!!!
Pappersanvändningen har ökat efter den digitala revolutionen
När den digitala revolutionen satte fart förväntade sig alla att pappersanvändningen skulle minska. Men det hände inte. Pappersanvändningen beräknas istället att ha fördubblats före 2030.
Papper är också den tredje största miljöförstöraren av luft, vatten och jord. Klorbaserade blekmedel används i produktionen, vilket resulterar i att gifter läcker ut i naturen. Och när papper komposteras avger det metangas som är 25 gånger mer giftig än koldioxid.
Vill du bidra till det här?
Jag vill inte det. I dagsläget kanske jag inte helt kan stoppa, men åtminstone minska, min pappersanvändning för att försöka rädda världen litegrann. Och det tänker jag göra. Du kan du med. Kolla in hur!
Här är en lista på vad du kan göra IDAG för att rädda jorden:
1. Lämna ALLT papper till pappersåtervinningen.
2. Gör genomtänkta val och köp papper som är 100% återvunnet eller som kommer från skog som är hållbart odlad. Titta efter FSC-märkning. Kolla också att pappret inte är klorblekt.
3. Printa inte ut mer än som är absolut nödvändigt och printa på båda sidorna av arket.
4. Gör en anteckningsbok av papper som bara är printat på en sida. På det viset reducerar du ditt personliga pappersavfall med 50 procent! Bea Johnson, författaren av Zero Waste Home – The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste, visar hur man gör i den här videon:
5. Använd inte engångsartiklar i papper, som papperstallrikar eller take away-muggar. Vi har alltid med oss assietter i porslin när vi har picknick och hittills har aldrig något gått sönder. Ska du köpa en kaffe till promenaden? Ta med din egen mugg och be baristan fylla på i den. Kaffebaren sparar 1.50 på att de slipper ge dig en mugg, så de blir bara glada av att gå dig till mötes.
6. Köp produkter med ett minimum av förpackningsmaterial. Stötta butiker och företag som anstränger sig för att skapa en miljövänlig paketering av sina produkter. Be din lokala butik titta efter alternativ till förpackningstunga producenter.
7. Omfamna den digitala eran! Spara foton, filer och dokument digitalt.
8. Avbeställ adresserad reklam via NIX Adressat och sätt upp en Nej tack till reklam-skylt på brevlådan. Var nitisk med att ringa företagen som ändå skickar dig reklam och be dem sätta upp dig på deras nej-lista, alternativt returnera reklamen till avsändaren. I veckan har jag kontaktat Egmont, Ellos, Nordax bank och Resurs bank för att de ska stoppa adresserade utskick till mig. Jag ringde även till företaget middag.se för att upplysa dem om att jag inte var intresserad av reklamen de hade fäst på min bils vindruta och att jag ville att de skulle komma och hämta upp skräpet. Tyvärr föll inte just det samtalet i så god jord kan man säga, om man uttrycker sig milt, men lite motgångar får man ändå räkna med när man är ute och räddar jorden. Jag tänker inte låta mig nedslås av någon enstaka oupplyst individ.
9. Kolla om det finns andra alternativ till pappersutskick. Jag ringde till exempel till Hemköp tidigare idag för att be dem att skicka sina medlemsbrev med bonuscheckar i ett komposterbart eller återvinningsbart emballage istället för den plast som utskicket ligger i idag. Det slutade med att jag fick veta att jag kunde registrera mig för att få mina bonuscheckar digitalt i en app istället för i brevlådan och på det viset kunde jag tacka nej till pappersutskicket helt och hållet. Jättebra. Bravo Hemköp! Glöm nu bara inte bort att proaktivt informera kunderna om möjligheten.
Har du fler tips på hur vi kan spara in papper, skövla mindre skog och få en bättre jord att leva på? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan!
Faktakälla: http://www.theworldcounts.com
Photo credit: greggjaden.com Enchanted Forest via photopin (license), stimpsonjake A Land of Magic and Fairy Tales via photopin (license), ElixM Falling to Heaven. via photopin (license), Ars Electronica Center Overview – Die Erde begreifen via photopin (license)
Hej Anna!
Ett självklart alternativ för mig att spara in papper (och annat förpackningsmaterial) och att skövla mindre skog är att ifrågasätta huruvida jag verkligen behöver produkten jag köper. Det kanske säger sig självt men jag upplever att många köper saker utan att reflektera över om produkten verkligen är ett köp som behöver göras alls. Ett överkonsumtionsbeteende helt enkelt. Kanske fler skulle satsa på ett lite mer minimalistiskt köpbeteende . För övrigt, tack för en fin och intressant blogg!
Hej Jim, kanon – första steget i Zero Waste-filosofin är just detta. Ifrågasätta vad man egentligen behöver. Tack för insiktsfull kommentar!
Tack för tipset! Gick in direkt och anmälde mig till Nix reklam. Nu ska jag också ringa Hemköp. 😀
Heja dig! 👏