Månadens Sustainable Society-tema är avkopplad, och vad är väl avkoppling efter ännu ett år fyllt med arbete, skola och ansvar om inte skönt picknick-häng med nära och kära?
Under sommaren sätter många kommuner ut extra soptunnor i parkerna och hoppas på så vis att minska nedskräpningen. För med härliga långa sommarpicknickar i naturen följer tyvärr mycket skräp. Säkert görs nedskräpningen oftast inte med avsikt, men vem har inte varit med om att en plastpåse har blåst bort eller att det lilla sugröret till ungens drickfärdiga saft har blivit kvar på gräsmattan?
Shit happens. Men det behöver inte vara så.
Tricket är att inte ta med sig något ut som kommer att sluta som skräp. Här får du åtta tips på hur du picknickar skräpfritt.
1. Ät på riktigt porslin.
Istället för de typiska plasttallrikarna som ofta packas ner i picknick-korgen så går det lika bra att lägga ner det vanliga köksporslinet. Är det en särdeles dyr eller skör servis du har i skåpet kan du istället köpa ett gäng robusta assietter på second hand. Jag har alltid porslinstallrikar med mig ut och ingenting har någonsin gått sönder. Packa ner tallrikarna i botten på picknick-korgen så står de stadigt och skyddat från stötar.
Är du ändå lite orolig kan du satsa på emaljtallrikar eller tallrikar i bambu. Känner du att riktiga tallrikar är för tunga att släpa runt på eller om du inte vill diska, finns det komposterbara engångstallrikar, tillverkade av till exempel palmblad.
2. Packa ner maten i glasburkar.
Att packa ner picknickmaten i glasburkar är inte bara hälsosamt, det är estetiskt tilltalande också. Du skulle ju knappast lägga upp maten i gamla glasslådor när du bjuder på middag hemma, eller hur? Gör det då inte i parken heller. Du är ju sannolikt där för att njuta av naturen, och även om du är noga med att ta med allt skräp hem, så skräpar de där fula lådorna ner för ögat under tiden du egentligen bara borde hänföras av grönskan och sällskapet omkring dig. Det finns snygga burkar att köpa, men det går lika bra att återanvända glaskonserver av typen sylt- eller honungsburkar.
3. Ta med dryck i egen flaska.
Om jag skulle lista de absolut onödigaste plastförpackningarna så skulle plastflaskor komma väldigt högt upp på den listan, och då särskilt vatten på plastflaska. Det finns inget mer onödigt än att köpa vatten i ett land där det går att dricka direkt ur kranen. Jag är dock allmänt oförtjust i alla typer av dryck på PET-flaska och slår ett slag för att ta med din egen dryck. Själv använder jag en flaska i rostfritt och fyller på den med valfri dryck hemma.
4. Investera i bestickset i trä.
Jag avskyr att äta med plastbestick och brukar alltid packa med mig min vanliga kniv och gaffel när jag ska äta utomhus. Tycker du att det blir för otympligt att släpa på de ärvda silverbesticken, eller vill ha separata picknickgrejer, skulle jag satsa på ett fint och hållbart bestickset i trä.
5. Använd tygservetter.
Ett av de bästa övergångarna jag gjort från engångsartiklar till återanvändningsbara produkter är att sluta med pappersservetter och hushållspapper och istället övergå till tygservetter. Numera har jag alltid en tygservett i väskan, och förutom att jag slipper skapa skräp när jag äter på restaurang så är den också användbar till diverse spill som gärna uppstår när man har små barn, eller när man sömnberövad och jätteförsenad försöker balansera en kaffemugg samtidigt som man tar på sig skorna.
6. Välj rostfria sugrör.
Håll Sverige Rents mätningar visar att det mesta av skräpet i haven är plast, och mycket av detta är konsumentförpackningar med kort livslängd. Sugrör är typiska plastprodukter som finns i mängder i haven. Se till att du inte bidrar till plastnedskräpningen. Numera är det ganska lätt att hitta rostfria sugrör, särskilt om man letar på nätet. Diska med en piprensare eller en borste särskilt avsedd för smala rör. Och ärligt, vilken unge skulle inte vilja ha ett sugrör i silver- eller guldmetall istället för ett med trista McDonald’s-ränder?
7. Servera drickan i plastfria muggar.
Att dricka ur små barnmatsburkar är inte bara enkelt och ekonomiskt, utan också praktiskt. Ta med dig lock till burkarna så blir det inget spill om de råkar knuffas omkull i gräset eller i korgen på vägen hem. Knyt olikfärgade band runt varje burk och håll lätt som en plätt reda på vems som är vems. (Såvida ni inte dricker vin för då kommer det sluta med att ingen har koll i alla fall). Vågar du dig inte utomhus med glas är engångsmuggar i furuträ eller återanvändningsbara i rostfritt två bra och miljösnälla alternativ.
8. Klara dig utan plastpåsar.
Packa ner picknicken i en fin korg eller tygväska och vira in smutsiga tallrikar, glas och bestick i en kökshandduk. Det skyddar från kladd tills dess du kommer hem. På så vis slipper du ha med dig plastpåsar som tenderar att fladdra iväg i vinden och kanske sluta i något hav någonstans.
Mer slow living hos kollegorna i Sustainable Society.
- Husligheter: Avkopplad – 8 miljövänliga (och skärmfria) saker du kan göra på semestern
- Rowan Tree: Tid för avkoppling
- Ekoenkelt: Avkopplad – och nedkopplad
- Ekomorsan: Semesterläsning – 5 böcker om hållbarhet
- Think organic: Avkopplad
- Slowfashion: Att koppla bort och av
- Veckans Eko: S som i stökig semesterstart
Photo credit: http://www.inspirestyling.com
Ett tilläggstips för ännu mer skräpfrihet- ta med en skräppåse! Vet inte hur många gånger jag har varit ute i naturen och önskat mig en skräppåse – för skräp andra lämnat.
👍👍