Det ska hålla för evigt, typ. Det är mottot jag har när jag själv köper något nytt numera.

Det finns en hållbarhetstanke bakom: att inte tära i onödan på jordens resurser, men också en önskan om ett enklare liv. Ett liv där en inte ägs av sina saker, utan där en äger enbart det en behöver och istället för tio halvsjaviga matlådor i plast äger en enda i ett material som varar.

År efter år utan att en behöver tänka på att köpa nytt.

Jag vill inte leva för mina saker. Istället vill jag leva för att uppleva, skapa och för att tillbringa tid med nära och kära. Inte heller vill jag längre se mig själv som konsument, utan snarare som en tillfällig användare av saker, eftersom det senare ger mig hopp om att kunna stoppa det här skenande konsumtionståget som håller på att förstöra vår planet.

Vi måste alla förstå att vi måste upphöra med att nykonsumera i den takt vi gör nu om klimatet inte totalt och blixtsnabbt ska haverera.

Därför har jag startat en konsumtionsguide. Det kanske låter motsägelsefullt att jag som vill att folk ska konsumera mindre eftersom produktion tär så mycket på jordens resurser, ändå börjar tala om vad jag tycker att du ska köpa. Som vilken månglare som helst.

Men jag tänker så här: om jag kan minska det totala köpbehovet genom att vägleda dig eller någon annan till en produkt som varar, (om inte precis för evigt, så i alla fall typ för evigt), så har jag och du tillsammans gjort en stor insats för miljön och för jorden vi lever på.

Låter det rimligt, tycker du?

Saker som jag rekommenderar tär så lite som möjligt på naturen. Det kan vara en sjukt bra garanti från tillverkaren, att producenten erbjuder sig att reparera om något går sönder, att varan är snäll mot arbetskraft, dig och miljön i tillverkning och vid användning eller att den är producerad på nära håll utan långa transporter. Och med grundförutsättningen att den hjälper dig att leva hållbart och avfallsminimerat.

Kort sagt: jag skapade 4 like ever för att hjälpa dig att göra val som är bra för den här planeten. Länken ligger högst upp i huvudmenyn så du kan hitta dit om du känner för lite guidning.

/Anna


Bildkälla: Erik Simander/TT.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.