Nu är det snart jul igen och i superhelgens kölvatten rapporteras hur julens fröjder påverkar klimatet negativt. Ett axplock:

  • I England varnar reningsverken för att den stora mängden matfett från rätterna på julbordet kan täppa till rören och orsaka översvämningar. Invånarna uppmanas nu att samla upp fettet i kärl och slänga det i soporna när det har stelnat istället för att spola ut det i avloppet.
  • Om alla julljusslingor i USA var energisparmärkta skulle landet årligen minska energiförbrukning med 700 miljoner kWh och sina växthusgasutsläpp motsvarande dem från 100 000 bilar.
  • Tusentals ton av omslagspapper, miljoner julkort och berg av granar går också till spillo under julhelgen. Hur mycket man än känner att det här hör julen till ska man ändå ha klart för sig att det påverkar miljön negativt.  Att välja återvunnet papper, julkort där del av försäljningen går till välgörenhet och fundera över behovet av gran, är en bra start för en mer hållbar helg.
  • Under några veckor bunkrar hela Sverige upp med skinka, köttbullar, sylta och prinskorv på julbordet som om det inte fanns någon morgondag. Förutom att köttproduktion bidrar till betydligt mer miljöpåverkan än vad produktion av grödor gör, så tenderar dessutom julen att bli en matsvinnets helg. Visst finns det en slags tradition att äta rester från julbordet mellandagarna igenom, men till slut brukar de flesta nå en gräns och kvarvarande mat trycks längre och längre in i kylen, tills det har blivit så dåligt att det måste slängas.

Så minskar du julens klimatavtryck

Hur nedslående ovanstående fakta än låter, så finns faktiskt sätt att minska julens klimatavtryck utan att du behöver dra ner på julstämningen. Här kommer tre välkomna tips för en klimatsmartare julhelg.

1. Våga ge bort second hand

Det där med att ge bort något som redan är använt är för många lite känsligt. Man är rädd för att verka snål, ha dålig smak eller tvinga på någon en grej som inte går att byta. Så istället för att ge en personlig, unik och ofta genomtänkt gåva från second hand springer man i rena förskräckelsen och köper något onödigt dyrt, menlöst mainstream (typ det som marknadsförs som årets julklapp) och så räcker man fram kvittot samtidigt med presenten för att mottagaren sannolikt ändå kommer att lämna tillbaka den. Så dumt egentligen, eller hur?!

Jag ska inte säga att jag iskallt ger bort second hand-presenter varenda gång det är dags att ge. Av alla de fåniga skäl som jag radat upp ovan. Det finns människor som jag absolut inte vågar ge något som inte är noga plomberat för att garantera dess oanvändhet, men jag har också personer i min omgivning som absolut kan uppskatta en gåva från andrahandsmarknaden. Mina barn till exempel. Och det är då det blir kul, för second hand är ju verkligen en möjlighet att ge bort något som är one of a kind och inte något som alla har hemma.

klimatsmart jul

Böcker, leksaker, unika smycken och all möjlig kuriosa; lika gärna en hygrometer som en vacker tennljusstake, är perfekta och personliga julklappar till någon som du känner väl.

Förutom att det är klimatsmart på högsta nivå att ge bort second hand så är det också smart för plånboken. Plötsligt räcker din julbudget så mycket längre, och januari behöver kanske inte fullt ut bli den där återkommande månaden på året då du bara äter snabbmakaroner. (Skulle det dock bli så ändå så rekommenderar jag dig att klicka in på 12 klimatsmarta tips som sparar dig pengar när plånboken gapar tom.)

2. Skräpfri paketinslagning

Jag har tidigare skrivit om hur man firar en skräpfri födelsedag och visade då upp de presentpåsar i tyg som vi återanvänder och packar våra presenter i. På samma sätt slår vi in paketen till jul. Det blir jättefint, praktiskt och zero julpappers-waste. När tomten har varit här och julklapparna är uppackade så viker bara tomtemor ihop påsarna och lägger undan dem till nästa jul. Det är dessutom skönt att slippa trängas med grannarna vid källsorteringsstationen på juldagen.

Har man inte påsar så det räcker kan man komplettera med örngott eller dukar och tygservetter som man slår in presenterna i. Det finns en japansk teknik som kallas furoshiki och som går ut på att konstfullt vika och knyta ett tygstycke om en gåva. Här nedan kan du se hur en enkel paketinslagning med en kvadratisk tygbit går till.

Det går också bra att använda returpapper när man slår in julklappar. Gråpapper eller gamla tidningar blir jättesnyggt tillsammans med ett fint snöre och kanske en grankvist eller blomma som dekoration.

klimatsmart jul

Satsar du på en hållbar jul i år? Kolla in min konsumtionsguide 4 like ever. Klimatsmarta julklappar bara några klick bort.

3. Satsa på LED-ljus

Tiden före, under och efter jul är ju det artificiella ljusets prime time. Vem har inte tävlat med grannen om att bli kvarterets Mr Christmas? Eller passerat grannskap där konkurrensen uppenbarligen är stenhård?

Onödig belysning vet vi ju alla att man ska undvika för att på så sätt spara på elförbrukningen. Frågan är dock om julbelysning, både ute och inne, kan räknas som onödiga eller om de helt enkelt bara ska vara där under den här perioden på året? En balansgång mellan underbar julstämning och klimatångest kan absolut uppstå.

Men det behöver inte vara så! Om du ser över dina ljusslingor och byter ut omoderna slingor mot nya med LED, och även byter ut omoderna glödlampor mot LED, är den genomsnittliga energibesparingen 80 % jämfört med en glödlampa.

Samma energibesparing gör du även med en lågenergilampa. Skillnaden är dock den att en LED-lampa med hög kvalitet har en betydligt längre livslängd än en lågenergilampa.

En LED-lampa har nämligen en livslängd på mellan 15 000 timmar och upp till 25 000 timmar beroende på typ och utförande – detta att jämföra med lågenergilampans 6 000 – 10 000 timmar. För att inte tala om glödlampan som bara har en livslängd på lite drygt 1 000 timmar.

Mer klimatsmarta jultips hittar du hos bloggkollegorna i The Sustainable Society:


Bildkälla: www.idotaketwo.com/blog