Så har det då hänt igen. Den gran som strax innan jul framstod som ett löfte om en vykortsjul utan varken sura ungar, dålig tv eller släktgnabb, har på bara några få veckor förvandlats till en barrande ångestpinne. Men innan du öppnar fönstret och häver ut det torkade kadavret, så skulle jag vilja att du gav den här texten några minuter av ditt liv. Det finns nämligen några klimatsmarta sätt att återvinna din julgran på som du bör överväga.
I Stockholm där jag bor börjar julgransskeletten hopas på gatorna redan från juldagen och vidare förbi både nyår, tjugonda knut och alla hjärtans dag. På många platser dumpas granarna olagligt och många skrupelfria dumpare drar sig dessutom inte för att fylla på högarna med allehanda grovsopor.
Och som bekant: skräp föder skräp. Under ett par månader varje år förvandlas åtskilliga platser i Stockholm till någon slags gerilla landfills där stadens invånare passar på att göra sig av med lite av varje som inte längre får plats i compact living-boendet. Det är lätt att intala sig att skräp inknuffat under en hög med gamla granar aldrig någonsin kommer i dagern. Fast tyvärr gör det ju det.
Men åter till julgransproblematiken. Det går faktiskt att förvandla din barrande julgran till något bra för klimatet. Jag lovar att du aldrig har tänkt på hur mycket nytta en gammal gran kan göra. Här är tre otippade sätt att återvinna din julgran på:
1. Låt julgranen bli mat åt bondgårdens djur
Många 4H-gårdar runtom i landet tar emot avdankade julgranar för att använda som foder till djuren. Kaniner, hästar, får, getter och marsvin är exempel på djur som alla gillar granbark och barr.
Det man ska tänka på när man donerar sin gran till djurfoder är följande:
- Granen ska ha gröna barr kvar så djuren har något att äta på.
- Granen ska vara helt fri från pynt, glitter och snören.
- Odlade granar är kraftigt besprutade. För att inte utsätta djuren för dessa ämnen kan man endast donera egenhändigt huggna granar eller eko-granar.
2. Donera julgranen till byggen av fiskhabitat på sjöbotten
Att anlägga så kallade ris- eller julgransvassar på botten av en sjö är en flera hundra år gammal svensk tradition som på senare år börjat dammas av på nytt. Det är en enkel och kostnadseffektiv åtgärd för att gynna reproduktionen och uppväxten av fisk. De nedsänkta julgranarna skapar liv i de annars nästan döda bottnarna. Bland grenarna kan fisk lägga rom och ynglen gömma sig för att inte bli uppätna. Det blir helt enkelt ett litet ekosystem som skapas.
För att få sänka din julgran i sjön behöver du vattenägarens tillstånd. Bäst är att lyssna med din kommun, lokala sportfiskeförening eller fiskevårdsförening om de anordnar någon organiserad insamling efter jul.
3. I Högdalen kan din julgran bli biokol och klimatpositiv fjärrvärme.
Tidigare i år invigdes en världsunik biokolsanläggning i Högdalen utanför Stockholm. Här kan man lämna in sitt trädgårdsavfall inklusive julgranar till förbränning i en slags urban kolmila. Biokol har utmärkta egenskaper som jordförbättringsmedel samtidigt som det motverkar klimatförändringarna genom att binda kol i marken i tusentals år.
Biokolet används i stockholmarnas trädgårdar och i stadens parker och planteringar. Det får träd och planteringar att må bättre, samtidigt som det bidrar till att motverka klimatförändringarna. När kolet binds i marken istället för gå ut i luften som koldioxid skapas en kolsänka. Biokol är med andra ord en fantastisk jordförbättrare som bidrar till att göra staden grönare på flera sätt.
Biokolet från anläggningen i Högdalen kompenserar för 700 bilars koldioxidutsläpp/år. Värmen från anläggningen räcker till att värma upp 80 lägenheter/år. Målet är bygga fler anläggningar.
Läs också: 3 tips för en klimatsmart julhelg.
Vad du än gör – återvinn din julgran rätt!
Visste du att en gran kan omvandlas till el som räcker till att köra fyra maskiner tvätt eller hålla en adventsljusstake tänd i en månad? Ett par hundra granar kan driva en vanlig kyl och frys i ett helt år. Om alla kasserade granar i hela landet gick till energiåtervinning i en förbränningsanläggning skulle det bli tillräckligt mycket energi för att värma 1200 villor i ett år.
Bor du i lägenhet ska du faktiskt återvinna din julgran i grovsoprummet. Många fastighetsägare brukar också ställa upp en container eller liknande just för ändamålet. Kommunen ordnar ofta insamlingsplatser och i vissa villakvarter kan du beställa upphämtning vid dörren.
Källa: wwf.se, viivilla.se
Koolt att granar används för att bygga fiskhabitat! Hade jag haft en sjö på min mark skulle jag absolut kolla upp om det var läge att sänka granar där. Nu har jag som sagt förmånen att ha egen mark. Så julgranen kommer hamna där jag hämtade den, för att brytas ner och bli näring till jorden igen. Och på vägen dit mat och hem åt en massa småkryp =)
Tack för en inspirerande blogg!
Hade inte en aning om någon av dessa tre sätt att återvinna julgranar. Sjukt coolt!