Vore det inte trevligt om våra barn och barnbarn kan leva ett lika bra liv på jorden som vi själva gör? Eller kanske till och med bättre? Tänk om de kan få bada i rena hav, möta ett varierat djurliv ute i en levande natur, andas frisk luft och äta mat som gör dem friska snarare än sjuka.

Men för att kommande generationer ska ha en chans till att leva ett drägligt liv på den här planeten, måste vi göra en oerhört viktig sak. Det är något som för vissa kan kännas svårt, men som egentligen inte är det. Det vi måste sluta göra är en ovana som faktiskt ganska lätt borde kunna brytas.

Så här är det. Det vi måste stoppa är det skenande tåget av konsumtion som håller på att utarma jordens resurser, förstöra miljön, skapa sopberg som aldrig bryts ner, förgifta oss med kemikalier och ta kål på både flora och fauna.

Lösningen: den cirkulära ekonomin

Spana in videon här nedan. Den förmedlar ett av de viktigaste budskapen i vår tid: identifierar konsumtionsproblemet men har även en lösning på det i form av idén om en cirkulär ekonomi.

Har du fastnat i konsumtionens ekorrhjul? Det här händer när du hoppar av.

Många ägs av sin konsumtion och måste tjäna väldigt mycket för att ha råd med den livsstil som varuproducenternas marknadsförare har konstruerat åt oss. Vi förvärvsarbetar utanför hemmet för att konsumera mer av vad marknaden säger att vi behöver, istället för att bara arbeta för att ha råd med det vi själva, utan marknadsföring, skulle uppleva oss behöva. Vi använder engångsartiklar, slit- och slängkonsumerar lågkvalitetsprodukter och kastar hela sopberg per person och vecka.

4529836138_ac99717a66_o.jpg

Inte heller upplever vi oss ha råd att gå ner i arbetstid eftersom hela systemet av konsumtion som svar på alla våra behov skulle kollapsa om vi tjänade mindre.

I själva verket är det tvärtom. När du börjar konsumera mindre kommer du bli varse hur lite du egentligen behöver. Och när du inser att du inte behöver konsumera för att fylla ditt liv och ditt hem, kan du tillåta dig själv att tjäna mindre men ändå leva ett bättre och mer innehållsrikt liv.

För vad är det som händer när vi inte ägnar all ledig tid åt att fundera på de senaste uppgraderingarna av våra prylar, googlar bäst-i-test-recensioner och letar lägsta pris på Pricerunner?

Jo, vi börjar uppleva istället.

2658174628_e8464d79c8_o.jpg

Vi börjar se våra nära och kära. Vi hinner fundera på vad som är viktigt i livet. Vi slipper vada genom högar av grejer som måste sorteras, organiseras och slängas. Vi behöver inte ägna söndagarna åt att först åka till köptemplet och sedan pressa in veckans inköp i redan överfulla garderober eller skåp (eller bara lägga det i högar någonstans eftersom det ändå inte får plats hemma).

Och slutligen, när vi har dött kommer våra barn inte behöva beställa 12 avfallscontainrar till garageuppfarten för att kunna rensa upp efter oss.

Du har inte för lite förvaringsutrymme. Däremot har du för många grejer.

Jag trodde länge att fler garderober eller smartare förvaringsmöbler var svaret på våra förvaringsproblem. Jag läste Ikea-katalogens förvaringssektion som andra läser heliga skrifter och in i mitt hem kom mängder av lådor, minibyråer och tidsskriftssamlare. Ändå fortsatte oredan att sprida sig. Förvaringsproblematiken tog aldrig slut.

bea_zero-waste-home_haftadEn dag fick jag höra talas om Bea Johnson och hennes bok Zero Waste Home – The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste . Jag blev inspirerad av kvinnan som först och främst har reducerat vad hon äger och därefter valt att vara oerhört selektiv med vad hon tar in i sitt hem. På engelska kallar hon det för Reduce & Refuse. (För att nå Zero Waste är hon också noga med att återanvända, återvinna och kompostera).

Efter att ha sett Beas TEDTalk om Zero Waste, bestämde jag mig för att också anta Reduce & Refuse-principen för att förenkla min livsstil, skapa mer plats hemma och minska konflikterna kring alla saker som ständigt och jämt ligger strödda överallt och som konstant behöver plockas undan, sorteras och rensas ut.

Efter en ganska radikal rensning där jag fokuserade på att göra mig av med ALLT vårt överflöd, insåg jag det självklara: vi hade inte alls för lite förvaringsutrymmen. Snarare hade vi levt med alldeles för mycket grejer.

Må bättre med färre saker

I slutet av Beas bok skriver hon om de reaktioner hon fått från läsare av bloggen ZeroWasteHome genom åren.

Många människor som tidigare lidit av kroniska utmattningssyndrom eller koncentrationsstörningar har upplevt att de mår mycket bättre efter att ha anammat en mer minimalistisk livsstil.

När de öppnar sina lådor ligger det inte tusen saker där som skriker efter uppmärksamhet, utan bara de saker som de på riktigt behöver och bara i så många exemplar som de faktiskt har användning för.

Genom att minimera sina tillhörigheter blir livet överskådligt, kontrollerbart och inte så överväldigande. Ens ägodelar fungerar snarare som verktyg än överflöd, vilket kan vara verkligt befriande.

29501687292_6a8ca3e64c_o.jpg

Photo credit: MICOLO J Thanx 4, 2.6m views Early train on tripod via photopin (license), kate at yr own risk mission family via photopin (license), 藍川芥 aikawake Datlily Mounyain via photopin (license), Zebra Pares The little blue wheel keeps following me via photopin (license)